Bild
;
Tema:

Tufft för musselätande sjöfåglar

De musselätande sjöfåglarna ejder, alfågel och svärta minskar i Östersjön. För fisk- och växtätande sjöfåglar som alkor, knölsvan och gräsand går det bättre. Det konstaterar Kjell Larsson, professor vid Linnéuniversitetet, som nyligen fått pris för sitt engagemang för Östersjöns miljö

Ejder, alfågel och svärta är marina andfåglar som övervintrar långt ute till havs. Där tillbringar de stora delar av dygnet under vattenytan, när de dyker efter föda: musslor och bottenlevande djur.

Sverige hyser 30 – 40 procent av de alfåglar som övervintrar i Östersjön, och Kjell Larsson tycker att Sverige har ett särskilt ansvar för arten som sedan 1990-talet har minskat med mer än 65 procent i Östersjön. Alfågel är nu är internationellt rödlistad.

Hoten mot de marina sjöfåglarna är flera bland annat intensiv fartygstrafik, vindkraftsutbyggnad och havsörnens återkomst. Även brist på b-vitaminet tiamin kan vara en bidragande orsak till att fåglarna minskar.

- Mer forskning och mer åtgärder behövs för att vända trenderna, säger Kjell Larsson som nyligen tilldelades Östersjöakutens pris. .

Prispengarna, 75 000 kronor, väljer han därför att satsa på just det: fortsatta undersökningar av alfågel och ejder.