Bild
Bild: Emma Kissling/Wikimedia Commons
;
Tema:

Ser färger i havets mörker

I djuphaven finns nästan inget ljus alls, och många organismer som lever där har dålig eller ingen syn alls. Länge har forskare ansett att synförmågan blir mindre utvecklad ju djupare djuret lever. Men den märkliga djuphavsfisken Diretmus argenteus bevisar motsatsen. Allt tyder på att den kan se färger på över 1000 meters djup.

Vi människor har ett ganska uselt mörkerseende, och när vi ska se i mörker sker det på bekostnad av färgseendet. För att kunna se färger krävs flera olika synpigment som kan reagera på olika våglängder, och människor har tre olika typer av synpigment. När ljusförhållandena är dåliga används bara ett synpigment, och vi ser bara olika nyanser av grått.

Även om många andra djur har betydligt bättre mörkerseende än vad vi har så är de flesta färgblinda vid dåliga ljusförhållanden. Länge har forskare ansett att fiskars förmåga att se färger blir sämre ju djupare fisken lever. Men i de allra djupaste områdena finns fiskar med en avancerad förmåga att se olika färger.

Djuphavsfisken Diretmus argenteus sticker ut som den verkliga färgspecialisten. Trots att den kan leva på upp till 2000 meters djup verkar den ha hela 38 synpigment att ta till!

Vad är det då för ljus den kan använda sin förmåga till? På djup över 1000 meter är varje spår av solljus borta, men det finns fiskar, kräftdjur och bakterier som producerar ljus i havens djup, och den speciella synförmågan verkar vara anpassad just för de våglängder som dessa organismer sänder ut. Diretmus argenteus är inte heller ensam om att kunna se färger i havens djup – forskare har nyligen hittat fyra fiskarter med denna unika förmåga.