Bild
;
Tema:

Plastförbud klart i EU

Nu blir det stopp för engångsbestick, sugrör och frigolitmuggar. EU-parlamentet har slutgiltigt röstat igenom ett förbud av vissa sorters engångsplast från år 2021. En unikt snabb process enligt miljöministern.

Dessutom lovar medlemsländerna att samla in minst 90 procent av producerade plastflaskor senast år 2029.
– Det är unikt att det har gått så fort att få fram helt ny lagstiftning för hela EU. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett stort tryck från allmänheten i alla medlemsländer, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till SVT Nyheter.

Varje år genereras 25 miljoner ton plastskräp från Europas befolkning. Endast 30 procent samlas in för återanvändning. Av det skräp som hamnar i havet är hela 80 procent plast, och det tar oerhört lång tid att brytas ned.

– Det här är ett riktigt stort steg framåt. Vi fasar ut engångsartiklar, förstärker återvinningen på sådant som inte kan förbjudas och försöker hitta alternativ till plast som inte fossilbaserad, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley till DN.

– Man ska komma ihåg att plast är oundvikligt i ett modernt samhälle, men det har gått överstyr. Vi har en vettlös användning, och det finns inte tillräckliga system för återvinning. Det försöker vi styra upp, menar Federley.