Bild
;
Tema:

Östersjöns djur och växter i ny app

Vad är det för växter som slingrar sig runt benen när du badar i den grunda viken? Vad är det för djur som snabbt kryper ner i sanden när du trampar omkring i strandkanten? …och vad är det för konstig fisk som fastnat i ditt nät? Svaret hittar du i appen Livet i havet.

Appen Livet i havet är till för dig som vistas runt, på och i Östersjön. Här får du veta mer om de spännande djur och växter som du stöter på när du badar, snorklar, fiskar eller bara promenerar längs strandkanten. Över 250 arter från Bottniska viken i norr till södra Östersjön presenteras. Appen bygger på den omtyckta fälthandboken Växter och djur i Östersjön som kom ut i en tredje upplaga 2015. Sedan 2017 finns Livet i havet i en utökad, digital version, och nu lanseras alltså appen.

I appen Livet i havet kan du lära dig hur de olika arterna lever, hur de ser ut och var de finns. Dessutom hittar du utförliga beskrivningar av de olika livsmiljöer som finns vid våra kuster och en mängd annan information om hur våra hav fungerar.

”Appen fungerar även offline, vilket gör den användbar på sommarens båtutflykter” säger Ulrika Brenner, kommunikatör vid Stockholms universitets Östersjöcentrum och projektledare för Livet i havet. ”Dessutom öppnar appen för stora utvecklingsmöjligheter och en helt annan interaktivitet än vi haft med webbversionen, vilket gör den användbar i fler sammanhang. Den kommer att finnas med på Skansens Östersjöutställning, och vi kommer även att erbjuda Naturrum att använda sig av den”, berättar hon.

”Vi hoppas att Livet i havet ska väcka nyfikenhet hos såväl barn som vuxna. Appen kan ge vistelsen vid havet en ny dimension, och i slutändan kanske vi till och med bidra till en större förståelse och acceptans för beslut om olika åtgärder för en god havsmiljö” säger Kristina Viklund, kommunikatör vid Umeå marina forskningscentrum, Umeå universitet och en av dem som utvecklat Livet i havet.

Många fälthandböcker fokuserar på de sydliga delarna av Östersjön, men i Livet i havet kan man även hitta arter och beskrivningar från Bottniska viken.

”Bottniska viken är speciellt, med sitt kalla klimat och sitt utsötade vatten. De arter man kan hitta vid en strand i Haparanda skärgård är ofta inte desamma som de som finns i Stockholms skärgård. Vi har sett till att lyfta fram även de nordliga delarna av Östersjön” berättar Kristina.

Livet i havet drivs av Stockholms universitets Östersjöcentrum och Umeå marina forskningscentrum, Umeå universitet. De experter som varit med och skrivit texter och faktagranskat informationen kommer från universiteten i Stockholm och Umeå, SLU och Naturhistoriska riksmuséet.

”I grunden bygger alltihop på det samarbete kring kommunikation som finns mellan Stockholms universitets Östersjöcentrum och Umeå marina forskningscentrum vid Umeå universitet. Vi har byggt vidare på vårt gemensamma koncept www.havet.nu, som nu funnits i över tio år, och som också utvecklats åt olika håll sedan det startade. I och med Livet i havet har vi kunnat tillgodose ett önskemål som länge funnits bland våra läsare”, säger Ulrika.

Appen finns för gratis nedladdning för din smartphone.