Bild
;
Tema:

En livsmedelsstrategi för Sverige

Matproduktion är något som berör oss varje dag. Helt nödvändigt för vår överlevnad, och samtidigt en stor utmaning när det gäller exempelvis näringsbelastningen på våra hav. Vilka ska målen för livsmedelsproduktionen i vårt land vara? Regeringen har nått en överenskommelse med den borgerliga oppositionen och Vänsterpartiet om mål för livsmedelsstrategin fram till 2030, och snart kommer en proposition att överlämnas till riksdagen. Ett övergripande mål är att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som relevanta miljömål, såsom ”Ingen övergödning”, ska kunna nås.

- Att livsmedelsproduktionen ska öka och utvecklingen ska vara hållbar i hela landet samtidigt som miljömålen nås låter som bra mål, säger Annika Svanbäck, forskare vid Stockholms universitets östersjöcentrum.
- Ett miljömål som är viktigt för östersjön är ”ingen övergödning”, och livsmedelsproduktionen är viktig i det sammanhanget. Det ska bli spännande att se vilka åtgärder som presenteras för att nå målen. Exempelvis skulle åtgärder som ökar balansen mellan djurhållning och växtodling kunna öka förutsättningarna för minskat växtnäringsläckage, fortsätter Annika Svanbäck.

Många välkomnar livsmedelsstrategin, men samtidigt saknar man konkreta strategier för hur de övergripande målen ska uppnås.
- Det som nu presenterats innehåller få tydliga ställningstaganden och åtgärder inom matpolitiken och vi hade förväntat oss ett större politiskt mod för att få en tydlig strategi på området, säger Anna Richter, Världsnaturfonden.